Mnichovo Hradiště se v rámci Restaurant Day otevřelo gurmánům

V Mnichově Hradišti se uskutečnil gastro event Restaurant Day. K vidění a především k nakousnutí bylo nespočet dobrot od sladkých až po pořádné kusance masa.

 

Lucie Podařilová, organizátorka Restaurant Day

Lucie Podařilová

 

„Pokud si dobře pamatuji, tak jeho původ je ve Finsku a je to celosvětový koncept, který si může každý upravit podle svého a obecně se jedná o setkání amatérských kuchařů a pekařů. Je to vlastně otevření jednodenní restaurace.“

Jaký je zájem ze strany veřejnosti?

„Myslíme si, že se festival moc líbí a chodí sem plno lidí. Spokojenost je na obou stranách i na té naší.“

Jací prodejci se události zúčastní?

„Hodně vedou sladkosti, dorty a podobně, ale už se také zapojují grily, grilované maso a oblíbené jsou hamburgery.“

Jak vám pomáhá město Mnichovo Hradiště?

„Město nám pomáhá značnou částí, pomáhá nám po technické stránce, co se týče vybavení stoly například, samozřejmě prostor, který je městský a také nás podporuje finančně.“

 

Restaurant day navštívila i organizace, která pečuje o zvířata

Adéla Chlupáčová, Členka spolku Šance zvířatům

Adéla Chlupáčová

 

„Zúčastníme se tady už po několikáté. Vybíráme peníze na náš spolek, který se stará o upuštěné kočky a psy. Nefungujeme jako útulek, ale jsme organizace, která umísťuje zvířata do dočasných péčí. Hradíme veterinární náhrady, krmivo a hledáme jim nový domov. Jde o dobrovolnickou činnost, kde si napečeme, máme spoustu kamarádů a podporovatelů, takže nám pomáhají napéct, připravit. My to tady poté prodáváme a ten výtěžek jde na zvířata. My jsme z Liberce, takže tady fungovalo depozitum v Hradišti, takže podporuje nás hlavně město Liberec, které nám dává finanční prostředky na kastrování kočiček.“

Sára Kroupová, Small Piece of Sara

Sára Kroupová

 

„Přijíždím až z Liberce a zaměřuji se na sladké věci. Má největší pecka je mrkvový dort a dělám klasické dezerty, jako byly věnečky, punčáky, ale dávám jim trochu jiný rozměr takový modernější. Takže se můžete sami podívat.“

Na své si přišli i vegetariáni

Jiří Hájek, Kerská limonádovna

Jiří Hájek

 

„Máme tady anglosaské limonády, které jsou udělány na starý anglosaský způsob. Základním kamenem je citron, který zároveň konzervujeme pak máme příchutě ovoce nebo koření. To je jeden produkt. Druhým produktem je Fermentáda. Ta je v lahvičkách. Je to limonáda, kde probíhá svrchní kvašení. Je to podobné jako u šampaňského. Je to nealkoholický nápoj, který si kvašením vytvoří perlivost. Máme příchuť višeň, bitter a citron. Citron je takový energy drink plný vitamínů C. Podporuje tedy regeneraci těla a organismu. Višeň je taková hravá až do burčáku a bitter je takový lepší tonik pro míchané nápoje a podobně.“

 

Kateřina Rálková, Vegeethouse

Kateřina Rálková

 

„My jsme vegetariánská restaurace nebo bistro, fungujeme v Jičíně, fungujeme vlastně už šestým rokem a tady jsme se rozhodli, že ukážeme masožravcům, že i vegetariánská kuchyně může být nejenom zdravá ale i zajímavá a chutná. Takže máme vegetariánské burgery z červené řepy, máme je s takovou malinko pikantní malinovo-zázvorovou marinádou, se salátkem, s koriandrovou sojonézou, s hořčičným salátkem. Máme tady indické karbanátky se salátkem nebo dýňový krém. Vybrali jsme asi to, co u nás mají lidi nejraději.“

K dostání byly i dobroty z dobových receptů

Veronika Voráčová, Řepánek

Veronika Voráčová

 

„My jsme Řepánek. Vznikli jsme tak, že jsme našli recept po babičce. Tím vznikl první plněný rohlíček s mákem a my jsme mu udělali další sladké i slané bratříčky a posléze jsme rozšířili sortiment. Objíždíme Českou republiku.“

 

Celou akci doprovázel i speciální program pro děti a k posezení zahrál i DJ. Měli jsme tu čest ochutnat pár dobrot a musíme říct, že opravdu neměly chybu.

 

Zdroj: Tývka.cz

Michal Kvapil

Jsem člověk, který si prošel bohatou praxí v oblasti žurnalistiky. Stáž jsem odstartoval na Novinkách.cz. Následně jsem přešel do mediální skupiny Lagardere, kde jsem pět let působil v Rádiu Zet / BBC na redaktorské a editorské pozici. Pracoval jsem i na pozici zprávaře. Následně jsem přešel pod projekt Youradio Talk, kde jsem měl i vlastní pořady - například Krypton pořad o kryptoměnách. Praxi jsem nabral i v regionální televizi První boleslavská, ve které jsem si prošel prací kameramana, střihače i redaktora. Souběžně s tím spolupracuji pro portál Mladaboleslav.cz a Boleslavský deník.