Minipivovar v prvorepublikové vile s „elektrizujícími pivy“, to je Volt

Minipivovar Volt je pivovar, který navázal na bohatou historii jabloneckého piva. Jeho sládek Martin Palouš ale vaří podle moderních trendů. Ve svém portfoliu má pivovar 30 piv, mezi nimiž figurují, jak ležáky, stouty, tak i navoněná svrchně kvašená piva. Volt se chlubí krásným prostředím. Je situovaný těsně vedle lidově řečené Jablonecké přehrady. Oficiálně je známá pod názvem Přehrada Mšeno. Tuto krásnou stavbu postavila mezi lety 1906 až 1908 pražská stavební firma Franz Schön. Zajímavostí je, že Mšeno patří mezi největší přehrady svého druhu ve Střední Evropě. 

 

Martin Palouš, sládek pivovaru Volt

„Pivovar vznikl v červnu 2017. Já jsem sem přišel půl roku později – to znamená v lednu 2018. Založila jej parta zdejších investorů, podnikatelů, dá se říct, kteří chtěli dělat něco pro sebe, něco co je baví a to bylo to pivo. Když přišlo na to, jaký bude název, tak existují dva příběhy, které se vyprávějí. Jedna z nich je, že byl pojmenovaný podle Alessandra Volty. Druhá je, že tady byl Walt Disney naproti ve vile. Není to úplně ověřené kdy a jestli tady skutečně byl. Rozhodovalo se, jestli Walt jako Walt Disney. To znamená, že představa, že vařím Pocahontas by mě asi úplně nenaplňovala, pak byla ta druhá a to byla elektřina, která mně osobně se líbí a je zajímavá. Ze začátku my to tolik smysl nedávalo, ale myslím si, že názvy, které máme nyní, ať už máme nějakého Startéra, což je devítka. Krásně řečeno Startér, člověk s tím začíná až po nějakého vypínače. To je naproti tomu naše nejsilnější pivo 24, kterou děláme na Vánoce.“

 

Pivovar Volt v Jablonci nad Nisou
Pivovar Volt v Jablonci nad Nisou

Jdete cestou spodně kvašených piv nebo jdete i tou novodobou českou cestou svrchně kvašených piv?
„Dnes máme už 30 druhů piva. Mezi ně samozřejmě patří i spodně kvašená piva. Ty bohužel kvůli tomu, že kapacita není zas tak velká a ten zájem je velký, tak převládají svrchně kvašená piva, ale i ty spodňáky děláme. Máme je přes zimu, kdy ten prostor v ležáckých tancích je . Problém je v tom, že když udělám ležáka, tak budu chtít nějaký pořádný český ležák – nějakou tu dvanáctku, tak mi musí aspoň dva měsíce na tom tanku zrát. Proti tomu svrchně kvašenému pivu je to rozdíl. Ta mi stačí pouze čtrnáct dní. Je totiž potřeba, aby bylo pivo voňavé, čerstvé a mladé. V tom je ten rozdíl.“

Prostředí pivovaru je pestré. Pro letní období je zde příjemné posezení se speciálním bufetem. Konají se zde i hudební akce nebo se spřátelenými pivovary i malé festivaly. Zajímavostí Voltu je také skutečnost, že má svoji vlastní chmelničku. Jednou za rok se tak můžete těšit na speciál, který tento pivovar připravuje. 

Martin Palouš není ve své rodině jediným sládkem. Této profesi se věnuje i jeho bratr Pavel Palouš, kterého Sdružení přátel piva zvolilo v roce 2018 sládkem roku. Více o jeho působišti v pivovaru Cobolis se dozvíte ZDE

 

Zdroj: Tývka.cz 

Michal Kvapil

Jsem člověk, který si prošel bohatou praxí v oblasti žurnalistiky. Stáž jsem odstartoval na Novinkách.cz. Následně jsem přešel do mediální skupiny Lagardere, kde jsem pět let působil v Rádiu Zet / BBC na redaktorské a editorské pozici. Pracoval jsem i na pozici zprávaře. Následně jsem přešel pod projekt Youradio Talk, kde jsem měl i vlastní pořady - například Krypton pořad o kryptoměnách. Praxi jsem nabral i v regionální televizi První boleslavská, ve které jsem si prošel prací kameramana, střihače i redaktora. Souběžně s tím spolupracuji pro portál Mladaboleslav.cz a Boleslavský deník.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *