Garážový minipivovar s výbornými burgery – to je Němý medvěd

Slyšeli jste někdy o burgrárně a minipivovaru Němý medvěd? Ne? Pak byste měli zavítat do pěkné restaurace v Mělníku na náměstí. Na čepu můžete ochutnat světlý ležák Brtníka 12%, tmavý ležák Knouřa 12%, polotmavý ležák Medvěda z Vídně nebo světlé výčepní pivo Vopičáka 10%. Zoufat nemusí ani milovníci vína. K dostání je i víno od místních vinařů.

 

Petr Němec, majitel Němý medvěd

Dočetli jsme se, že váš příběh začal jednoho letního večera u skleničky s pivem, jak to tedy je?  

Majitelé Němého Medvěda Petr Němec a Martin Medek

Foto: Martin Medek a Petr Němec

 

„V podstatě to vznikalo u jedné skleničky piva, ale těch skleniček bylo, jak tomu je často víc. Těch večerů bylo také spousta. Sen mít pivovar vznikl v Petrovi hlavě. Byl to přirozený vývoj toho, jak tady ta hospoda vznikala. Hospoda vznikla ještě dřív před pivovarem v roce 2012. Prvně byla jako pivní bar. Samozřejmě tím, že jsme brali spoustu piv z minipivovarů, tak nás lákalo otevřít si minipivovar vlastní. Často jsme o tom mluvili. Od slov došlo k činům a u Petra začal vznikat v průběhu roku 2014 postupně pivovar, který se otevřel v roce 2015.“

 

Martin Medek, majitel Němý medvěd

„Minipivovar jsme chtěli už na začátku, ale prostě jsme na něj neměli. Přesně jak říkal kolega, nejprve se otevřela hospoda a když se něco vydělalo, tak se to nainvestovalo do takové malé varny. Nechala se udělat jedna spilka, dva tanky a rozjela se výroba.“

 

Petr Němec, majitel Němý medvěd

Jak vám pomáhá marketingově objíždět s Němým medvědem burger festy a pivní festivaly?

„Už si nemyslím, že by to mělo dopad. Ze začátku to vliv mělo. Na BURGERFEST už nejezdíme, byli jsme tam dvakrát. Od té doby jsme se žádných gastronomicky zaměřených akcí nezúčastnili. Jestli někde ve stánku prodáváme burgery, tak je to na mělnických akcích, které máme poblíž. Jinak na to nejsme zařízení a už tyto akce neděláme.

Jezdíme s pivem, jak kolega zmínil – zhruba pětkrát až desetkrát do roka. Vybíráme si spíš akce, které se líbí nám nebo zkoušíme něco nového, abychom získali zkušenosti. Když tam vlaje samozřejmě naše vlajka, tak je to fajn. Udělá se tak reklama a setkají se s tím lidé, kteří by do Mělníka za jiných okolností nezajeli.

Nijak na tom ale nestavíme. Od začátku jdeme spíš cestou kvality a poctivosti. Jsou to trochu ohraná slova, ale nám se to prostě vyplácíme. Děláme to tak, jak to nejlépe umíme a tak, jak bychom to chtěli my sami konzumovat. Vždy jsme se na to dívali z pohledu zákazníka, že sedíme na té židli. Tak i celý koncept vznikl. Proto jsme i tu hospodu otevřeli. Snažíme se to udržet a je vidět, že to zákazníci reflektují a přijdou – někteří i opakovaně.“

 

Martin Medek, majitel Němý medvěd

„Navíc přesunout celý kolos té výroby burgerů je problém. Člověk si musí vybírat akce, od kterých může očekávat, že tam bude solidní počet zákazníků. Důležité je, aby to mělo po té finanční stránce výsledky a aby to nebyl jednoduše řečeno provar. Ze tří důvodů – logistických, personálních a finančních jsme na tyto akce nejezdili.

Dvakrát jsme tedy byli úspěšně na BURGERFESTu. Ohlas tam byl dobrý, ale pak jsme si říkali, že se budeme snažit o to, aby ta hospoda tady frčela opravdu ve stoprocentních obrátkách. Zaměřujeme se na kvalitu a to se nám vyplácí. Lidi se tak vracejí. Je možné, že se k těm stánkům v budoucnu vrátíme. Chceme si ale ohlídat to, že vše bude ve stoprocentní kvalitě. Nechceme, aby někdo někam přijel a řekl, že si dal u Němého medvěda burgera a stálo to za starou Belu.“

 

Martin Medek, majitel Němý medvěd

V plánu máte vybudovat projekt s netradičním zaměřením na gastronomii. Můžete nám prozradit, o co konkrétně půjde?

„Můžeme. Je to ale pouze vize v našich hlavách, není to nic konkrétního. Rádi bychom tady trochu poodhalili lidem, co to znamená tradiční americké barbecue, protože to slovo barbecue dnes mají lidé spojené s černou barbecue omáčkou. To je ale asi tak všechno. Oni mají pocit, že když si na párek nalijí barbecue omáčku, tak mají pravé americké barbecue. Takto to úplně není, ale je to věc, která tady v Česku ale i v Evropě není úplně tradiční. V Česku vůbec ne a myslíme si, že je to něco, co by lidi mohlo zajímat.“

 

A proč vůbec Němý medvěd? Název vznikl sloučením jmen Medek a Němec. Pokud budete mít čas a cestu kolem Mělníka, tak do tohoto podniku určitě zavítejte. Nebudete litovat. Výhodou je, že si můžete vybrat burger ve tří gramážích. Menší má 100, střední 200 a velký 400g. Na své si přijdou i vegetariáni a vegani. K dispozici je totiž i „zelený“ burger.  

 

Zdroj: Tývka.cz

Michal Kvapil

Jsem člověk, který si prošel bohatou praxí v oblasti žurnalistiky. Stáž jsem odstartoval na Novinkách.cz. Následně jsem přešel do mediální skupiny Lagardere, kde jsem pět let působil v Rádiu Zet / BBC na redaktorské a editorské pozici. Pracoval jsem i na pozici zprávaře. Následně jsem přešel pod projekt Youradio Talk, kde jsem měl i vlastní pořady - například Krypton pořad o kryptoměnách. Praxi jsem nabral i v regionální televizi První boleslavská, ve které jsem si prošel prací kameramana, střihače i redaktora. Souběžně s tím spolupracuji pro portál Mladaboleslav.cz a Boleslavský deník.